FCB-certificaat
- Ontstaansredenen
- De betekenis
- Vijf goede redenen
- Procedure
- Levensduur
- Achtergrond
- Doel & voorschriften
- Auditbureau
Ontstaansredenen
Onstaansredenen
Al te vaak blijkt dat brandveiligheid geen grote bekommernis is. En hoewel de brandbeveiligingtechnieken meestal voldoen aan de geldende normen, is de brandveiligheid op conceptueel en organisatorisch vlak vaak geen blijvend aandachtspunt. Procedures bij brand blijken onbestaand, niet of te weinig gekend, systemen worden niet of verkeerd gebruikt, infrastructuur blijkt verouderd of niet langer aangepast na renovatiewerken, het onderhoud van de producten en systemen laten op zich wachten…
Om die veelheid aan redenen ontwikkelde Fireforum vzw, in samenspraak met de brandweer en andere belanghebbenden, het ‘Fireforum Certified Building Certificate’.
De betekenis
De betekenis
De toekenning van het Fireforum Certified Building Certificate betekent dat het gebouw – gedurende de gehele periode waarin het certificaat is toegekend – optimaal beveiligd is tegen brand zowel inzake infrastructuur, technieken, organisatie als onderhoud. Het FCB-certificaat betekent dat de eigenaar of exploitant méér doet dan wat de wet voorschrijft: het getuigt van een brede brandveiligheidsvisie.
Vijf goede redenen
Vijf goede redenen om – als exploitant of eigenaar van een gebouw – het FCB-certificaat aan te vragen
- Omdat u de veiligheid van uw medewerkers en uw goederen hoog in het vaandel draagt
Het FCB-certificaat vormt een bewijs van het belang dat u hecht aan brandveiligheid in uw gebouw: het is een kwaliteitsgarantie. Niet alleen uw technieken en infrastructuur voldoen aan de normen en worden onderhouden zoals het hoort, u zorgt er ook voor dat de regels en procedures inzake brandveiligheid zijn gekend en worden opgevolgd. Met andere woorden: u zorgt ervoor dat de investeringen die u deed in brandveiligheid, ook blijven renderen op lange termijn.
De veiligheidscultuur in uw gebouw wil u ook communiceren naar uw medewerkers en naar de buitenwereld. Het certificaat vormt in die zin een bekroning van uw preventiewerking. - Omwille van de bedrijfscontinuïteit
De impact van een brand op een bedrijf kan niet worden onderschat. Van alle kmo’s met slechts één productievestiging die te kampen krijgen met een brand, zetten naderhand 30% een punt achter hun activiteiten. Gedurende de moeilijke periode na een brand, wordt hun marktaandeel immers opgeslokt door concurrenten.
Met het certificaat bewijst u dus niet alleen uw focus op brandveiligheid, maar evengoed uw aandacht voor continuïteit en werkzekerheid. - Omdat u uw continue inspanningen voor brandveiligheid zichtbaar wil maken
Het FCB-certificaat bewijst dat u een brandveilig gebouw heeft opgetrokken of aangekocht en/of zelf exploiteert. Bovendien heeft U ook een cultuur van veiligheid geïnstalleerd: een troef naar de buitenwereld. Met het FCB-certificaat onderlijnt u uw professionalisme naar zowel uw (toekomstige) medewerkers, omgeving, klanten, partners als leveranciers. Bovendien kunt u zich met het certificaat onderscheiden van uw concurrenten.
Tegelijk is het een hefboom om alle betrokkenen blijvend te sensibiliseren en de lat ook in de toekomst hoog te houden. Het certificaat getuigt immers van uw blijvende inspanningen om te verbeteren. - Omdat het certificaat uw imago versterkt in gesprekken met brandweer en vergunnende overheden
Het verkrijgen van het FCB-certificaat getuigt van uw aandacht voor de veiligheid van uw medewerkers, omgeving en goederen, van de rol die u opneemt als ‘goede huisvader’. In die zin faciliteert het uw gesprekken met overheden, verzekeraars, banken en brandweer. - Omdat u hiermee als werkgever aantoont dat u tegemoetkomt aan de nieuwste wetgeving inzake brandveiligheid
Met het certificaat helpt u meteen ook aan te tonen dat u de Codex Welzijn op het Werk respecteert. Het FCB certificaat is een ideaal hulpmiddel bij de verplichte uitvoering van het dynamisch risicobeheer binnen het kader van deze nieuwe wetgeving.
Procedure
Wat gebeurt er wanneer u het FCB-certificaat aanvraagt?
Na de aanvraag bij één van de auditbureaus, Bureau Veritas Belgium of Vinçotte, wordt een systeemaudit uitgevoerd. Aan de hand van een uitgebreide checklist gaat de auditeur na in welke mate het gebouw zowel qua infrastructuur als qua organisatie voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften.
De checklist omvat vijf modules:
- gemeenschappelijke voorschriften; hiermee wordt nagegaan of het beleid erop is gericht om in geval van brand de bescherming van personen, dieren en goederen te verzekeren.
- ontwerpvoorschriften, toe te passen bij het ontwerpen van nieuwe infrastructuur en verbouwingen of aanpassingen
- uitvoeringsvoorschriften, toe te passen tijdens het realiseren van bouwwerken of verbouwingen
- exploitatievoorschriften, toe te passen tijdens de uitbating van de infrastructuur
- interventievoorschriften over de voorbereiding van en het moment van interventie bij brand.
Op basis van de audit krijgt de aanvrager een uitgebreid rapport, waarin de nodige verbeterpunten zijn opgelijst.
Levensduur
De levensduur van het FCB-certificaat
Het FCB-certificaat wordt verleend voor 3 jaar. Het vervalt wanneer het gebouw wordt verkocht. Het heeft immers niet alleen betrekking op de infrastructuur, maar ook op de regels en procedures inzake brandveiligheid. Deze veranderen veelal wanneer de eigenaar verandert. Uiteraard kan de nieuwe eigenaar opnieuw het certificaat aanvragen en bewijzen dat dezelfde regels en procedures blijven gelden.
Achtergrond
Achtergrond
De missie van de vzw Fireforum wordt als volgt geformuleerd:
“Fireforum vzw streeft naar een betere brandveiligheid, door het stimuleren van dialoog, het verspreiden van kennis en informatie en het promoten van kwaliteit en innovatie.”
Met deze maatschappelijke opdracht voor ogen werd in de periode oktober-december 2011 een rondvraag gehouden bij diverse stakeholders, waarbij Fireforum vzw wou nagaan of de idee om een kwaliteitscertificaat toe te kennen aan een gebouw, gedragen werd.
Uit de vele positieve reacties vanuit de brandeerfederaties, de overheden, de industrie, de preventie adviseurs en de architecten, kwam tot uiting dat er wel degelijke nood is aan een dergelijk certificaat.
Fireforum vzw heeft in nauwe samenwerking met een representatieve werkgroep, een systemaudit uitgewerkt om het brandveiligheidsniveau van een gebouw te beoordelen, dit zowel in de ontwerp-, de bouw-, de exploitatie- als de interventiefaze.
Doel & voorschriften
Doel en voorschriften
Brandveiligheid in gebouwen draait niet alleen om een goed ontwerp en toekomstgerichte infrastructuur. Brandveiligheid vergt ook een overkoepelende visie en een goede organisatie. Daarom ontwikkelde Fireforum vzw het ‘Fireforum Certified Building’ Certificate – kort het FCB-certificaat: een bewijs van de blijvende aandacht voor brandveiligheid in een gebouw.
Om het opzet van dit certificaat beter te begrijpen, vindt u hier het reglement.
Voor meer info neemt u contact op met Fireforum (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch op +32 2 706 80 13.
Auditbureau
Auditbureau
Het FCB-certificaat werd boven de doopvont gehouden door Fireforum, een vzw die zich tot doel stelt de efficiëntie in de brandveiligheidsketen te verhogen en de brandveiligheid van personen en goederen te bevorderen.
Bureau Veritas en Vinçotte werden aangewezen als auditerende partij. De toekenning van het certificaat gaat uit van Fireforum vzw.
Download het aanvraagformulier hier:
De audit voor de toekenning van het certificaat kost – naargelang de omvang van het gebouw en het type bedrijvigheid – slechts een aantal mandagen. De kostprijs van het implementeren van eventuele verbeteringsmaatregelen is uiteraard afhankelijk van zowel de lacunes in infrastructuur als in de organisatie.
Het FCB-certificaat wordt dan op een zichtbare plaats in het gebouw bevestigd. De exploitant van het gebouw kan het logo ook aanbrengen op zijn communicatie.